31
Юли

Летище София с висока степен на готовност при кризисни ситуации

Летище София разполага с добре подготвен аварийно-спасителен екип, нужна екипировка и необходимо оборудване за оказване на помощ в кризисни ситуации.

Аерогарата има готовност да окаже съдействие на всички български летища, както и на по-отдалечени като тези в Скопие, Белград и Букурещ.

Последното доказателство за професионализма на екипа беше оказаната помощ при инцидента с военнотранспортния самолет Pilatus PC-12, извършил кацане без колесник в авиобаза Граф Игнатиево на 29 юли. Сформираната аварийна група успя да стигне на четвъртия час до мястото на инцидента и с необходимото оборудване помогна за повдигането на самолета и спускането на колесника му. Така летището в реална обстановка показа съвместимост с другите структури в страната.

Генерал-майор Румен Радев, командващ ВВС, лично благодари на Изпълнителния директор на летище София Христо Щерионов за навременната подкрепа, благодарение на която са избегнати други инциденти.

В спасителната операция най-голямото летище в страната на практика доказа своята висока степен на готовност, отчетена при проведеното пълномащабно учение по аварийно-спасителна дейност през април 2014 година.