21
Мар

Фотоизложба за Парка на танцуващите мечки

До средата на април в атриума на Терминал 2 пътуващите и гостите на летището могат да видят фотоизложба за Парка на танцуващите мечки, изграден преди 15 години в Белица по проект на международната организация за защита на животните.

Българският офис на организацията „Четири лапи“ представя 60 снимки, които разказват историята на парка от времето на първите спасени в него мечки през 2000 г. - Калина, Мариана и Стефан, до последните приютени през изминалата година – Габриела и Наско.

 

До края на миналия век мечкарството е занаят, който се практикува у нас от няколко ромски фамилии. Танцуващите мечки могат да се видят по улиците на столицата, по курортните селища на Черноморието, на големи събори. След излъчен от немска телевизия документален филм за използваните от мечкарите жестоки методи при дресурата на животните, започва дейност за прекратяване на тази атракция и за връщане на животните в естествената им среда. Така е създаден паркът в Белица, в който за 7 години са настанени всички танцуващи мечки от България, а през 2009 г. там намират своя нов дом и последните 3 танцуващи мечки от Република Сърбия.

Ежегодно Паркът за танцуващи мечки, който е една от най-големите забележителности в Югозападна България, се посещава от хиляди туристи.