19
Май

10 години Wizz Air на летище София

Вече 10 години летище София е една от основните бази на превозвача в Европа.

На официалното събитие по този повод изпълнителният директор на авиокомпанията Йозеф Варади обяви, че от декември ще позиционират още един – седми самолет вСофия, ще пуснат три нови маршрута до Донкастър/Шефилд, Базел и Нюрнберг, и ще разширят честотата на вече съществуващи.

Партньорството датира от 2006 г., когато на столичната аерогара е базиран първият самолет на Wizz Air. Тогава обслужваните маршрути са два – до Будапеща и до Лондон (Лутън).

Дългогодишното сътрудничество превърна авиокомпанията в един от най-активните превозвачи на летището. В София базираните самолети до момента са 6, а броят на обслужените маршрути – 29.

Ако през 2006 г. изпълняваните полети са 264, през миналата година те вече са 3710. Преди 10 години авиокомпанията е превозила 60 267 пътници, а през миналата – 1 161 023. Общият брой на превозените пътници от и до летище София достигна 5,2 млн.

Най-популярният маршрут е София - Лондон/Лутън, по който са пътували над 1 200 000 души.

С торта и шампанско столичната аерогара отбеляза годишнина от сътрудничеството си с нискотарифната Wizz Air. Представителите на авиокомпанията кацнаха с полет W6913 и преминаха под арка от балони, за да получат поздравленията на домакините.