С метро

Линия 1 на столичното метро свързва Летище София с центъра на града и осигурява пряка транспортна връзка на летището до големите жилищни комплекси в непосредствена близост - „Дружба“ и „Младост“, както и до по-отдалечените такива в западна посока – ж.к. „Западен парк“ и „Люлин“.

Времето, необходимо за достигане от Летище София до центъра, е приблизително 18 мин. С прекачване от линия 1 на линия 2 на метростанция „Сердика” за по-малко от половин час се достига от летището до Централна автогара - София и Централна ж.п. гара. Връзка с железопътния транспорт е възможна и чрез отстоящата на две метроспирки от Летище София метростанция „Искърско шосе“. На едноименната спирка се прави връзка с влаковете по направленията София – Пловдив и София - Карлово. За повече информация относно разписание на влаковете – БДЖ Пътнически превози.

Останалите спирки по маршрута на метрото осигуряват удобни транспортни връзки с автобусни и тролейбусни линии на масовия градски транспорт.

Влаковете по линията до летището се движат в часовия диапазон 5:30 - 24:00 ч. в делнични и празнични дни.

Виж повече

Метростанцията на Летище София се намира в източната част на Терминал 2. За да стигнете до нея следвайте синята линия върху подовата настилка в обществена зона на Терминал 2.

 

Между двата терминала е осигурен безплатен летищен транспорт.

Спирките на трансферния микробус са непосредствено пред терминалните сгради и са надлежно обозначени с вертикална и хоризонтална маркировка.

Виж повече

С градски транспорт

Автобусна линия № 84

Линията оперира по маршрута с целодневно разписание.

Делник

Първа кола
Т2: 05:00 ч.
Т1: 05:05 ч.

Последна кола
Т2: 24:20 ч.
Т1: 24:24 ч.

Предпразник/ Празник

Първа кола
Т2: 05:00 ч.
Т1: 05:05 ч.

Последна кола
Т2: 23:23 ч.
Т1: 23:27 ч.

По направление Летище София - ул. „Ген. Гурко” маршрутът е:

Летище София, Терминал 2 – Терминал 1 - бул. „Христофор Колумб” - бул. „Цариградско шосе” - ул. „Ген. Гурко”.

И обратно: ул. „Ген. Гурко” -  бул. „Цариградско шосе” - бул. „Христофор Колумб” - ул. „Продан Таракчиев” - Летище София, Терминал 2 и оттам до Терминал 1.

Времето, необходимо за достигане от началната до крайната спирка е приблизително 40 мин. в делнични и 30 мин. в празнични дни.

Автобус № 84 може да ползвате за придвижване от Метростанция „Летище София“, намираща се на Терминал 2, до Терминал 1.

Автобусна линия № 384 

Линията оперира по маршрута с целодневно разписание. 

Делник

Първа кола
Т2: 05:52 ч.

Последна кола
Т2: 22:58 ч.

Предпразник/ Празник

Първа кола
Т2: 05:56 ч.

Последна кола
Т2: 22:50 ч.

.

По направление Летище София – ж.к. Дружба 2 маршрутът е:

Летище София, Терминал 2 – бул. „Христофор Колумб” – бул. „Цветан Лазаров” – метростанция Дружба  – ул. „Обиколна” – ж.к. Дружба 2.

И обратно: ж.к. Дружба 2 – ул. „Обиколна” – бул. „Цветан Лазаров” – бул. „Илия Бешков” – бул. „Кап. Димитър Списаревски” – бул. „Христофор Колумб” – Летище София, Терминал 2.

Времето за достигане от началната до крайната спирка е 20-25 мин. в делнични и празнични дни.

Виж повече

Ако пристигате на Терминал 2, за да стигнете до спирките на автобусния транспорт следвайте червената линия върху подовата настилка в обществена зона.

 

Билети и багажи

На Летище София билети за обществения градски транспорт могат да бъдат закупени от търговските обекти на „Разпространение на Печата” (РП), разположени в обществените зони на Терминал 1 и на Терминал 2, както и от автомат за автобусни билети, инсталиран в обществена зона „Пристигане” на Терминал 1. Автоматът работи с български левове и монети, а издадените билети важат за автобусни линии 84 и 384.

Автоматите за метро-билети са разположени в метростанция „Летище София“. Освен с български левове и монети на единия от автоматите билети могат да бъдат закупени и чрез кредитни карти.

Важно: Пътник с редовен превозен документ има право да превозва до 2 бр. ръчен багаж, като сборът от дължината, височината и широчината за всеки един от тях не надвишава 140 см. Багаж, с по-големи размери от посочените, се таксува с отделна карта за еднократно пътуване или с талон от карта за 10 еднократни пътувания.

За повече информация относно маршрутите, разписанието, тарифите за превоз на обществения градски транспорт: Метрополитен София и Център за градска мобилност - София.