08
Feb

„Училище за авиация“ на летище София по повод 50 години РВД

Столичното летище посвети февруарското издание на инициативата „Училище за авиация“ на 50-годишнината на Държавно предприятие „Ръководство на въздушното движение“. Събитието беше открито от Ася Иванова, председател на Съвета на директорите на летище София, Владимир Рапонджиев, изпълнителен директор и Иван Дяксов, заместник генерален директор на РВД.

Децата научиха какво правят ръководителите на полети и разгледаха работното им място – летищната контролна кула, от където се управляват полетите, изпълнявани на столичното летище.

С интерес научиха още как летище София работи в зимни условия. Защо е важно да бъде почистена пистата и задължително да се обработват самолетите със специална антиобледенителна течност преди излитане, за да се осигури сигурността на пътниците.

Най-интересно за децата беше да разгледат всичко, за което бяха слушали – да видят как река Искър преминава под пистата на летище София, да разгледат пожарната и всички сгради и съоръжения, които не всеки може да види, дори когато пътува.

„Учебният ден“ завърши с раздаване на дипломи на всички участници.